Evdeki ufak-tefek pratik tamir işleri…

Evdeki ufak-tefek pratik tamir işleri…

İnsanlık tarih boyunca her zaman bir sığınağa yani korunaklı yaşam alanına ihtiyaç duymuş ve onu kendi ihtiyaçlarına göre geliştirip, şekillendirmiştir. Tabi bu gelişim içinde ihtiyaçlarını karşılayan ve devamlı kullandığı ev donanımlarının tamir ve bakımını kendisi  tamamlamıştır.

Tabii olarak boyundan büyük tamir işlerini bir uzmana havale etse de kendisinin pratik yollardan çözebildiği arızalar da yok değil.

İşte evde tamir bekleyen musluktan su damlaması, kapı gıcırtısı ve tuvalet tıkanmasını çözecek bazı ipuçları…  

Gıcırdayan kapılara çözüm yolu…

Sıkışan ve kabaran kapılar menteşeler üzerinde ekstra baskı yarattığı için kimi zaman gıcırtı yapabilirler. Benzer şekilde zaman içinde paslanmış menteşeler yine rahatsız edici gıcırtılara neden olabilir. Eğer kapınızın menteşesi odaya girip çıkan herkesi ifşa etmeye başladıysa, onları yağlayarak sessizleştirmeye başlamanın zamanı gelmiştir. Kapıyı yağlamadan önce kapının altını mutlaka bir örtü ile korumaya alın ve menteşelere yağı ondan sonra uygulayın. Birkaç damla uygulamada sonra, yağın menteşeler arasındaki hareketli parçaların içine nüfuz etmesi için kapıyı ileri geri açıp kapatın. Birkaç dakika ara verdikten sonra kontrol amaçlı tekrar açıp kapayın ve eğer halen gıcırdıyorsa bir miktar daha yağ damlatabilirsiniz.

Eğer yağlamak menteşelerdeki gıcırdamayı önlemediyse, menteşe pimlerini temizlemeyi deneyin, İlk önce, kapının altına ağırlığını taşıyabilecek takoz benzeri bir parça koyun ve menteşelerdeki pimleri çıkartın. Pimleri herhangi bir nalburdan kolayca edinebileceğiniz tel yün ile güzelce ovaladıktan sonra, pim yuvalarını da küçük dairesel bir fırça ile iyice temizleyin.

Silikon çekmek

Silikon; küvet, duş veya lavabo, duvar, tuvaletin dış kenarı ve zemin arasında sıkça gördüğünüz lastiğimsi, beyaz veya şeffaf da olabilen bir izolasyon malzemesidir. Kullanıldığı yerlerde zemin ve duvarlar arasından su ve nemin sızmasını engeller. Aynı zamanda bulunduğu yüzeye yapışıyor olması tek seferde uygulanmasını sağlar ve işinizi kolaylaştırır. Zaman içerisinde silikon bozulur, solar ve kirlenir, suya karşı direnci azalır ve küf oluşumuna müsait bir ortam oluşur.

Eski silikonları temizleme…

Silikon çekmenin en zor kısmı, eski silikon parçalarını sökmektir çoğu zaman. Eski silikon parçalarını tamamen ortadan kaldırmadan, yeni silikon yapışmayacaktır, o yüzden ön hazırlık önemlidir. Eski zamanlarda, silikonu sökmek için kazıyıcı jilet kullanılırdı ve silikonun tamamını bu şekilde sökmek de ciddi zaman alırdı. Günümüzdeyse yapı marketlerde silikona uyguladığınız ve onu yumuşatan ve sökümü kolaylaştıran pek çok ürün bulunmakta. Bu ürünlerden uyguladıktan sonra silikon, basit bir falçata ile kolayca sökülecektir. Eski silikonu temizledikten sonra, zemini tinerli bir bez ile iyice temizleyip, kurumasını bekledikten sonra artık silikon çekmeye hazırsınız.

Silikon Nasıl Çıkarılır?

Silikon tabancası kullanmak biraz pratik gerektirebilir. Bu biraz diş macunu tüpünü sıkarak düz bir çizgi çizmeye benzer. Silikon genel olarak ucuz bir malzeme olduğu için size lazım olmayan bir karton veya tahta parçası üzerinde rahat rahat pratik yapabilirsiniz.

Pratiğe başlamadan önce silikon tüpünün ağzında bulunan huni şeklindeki parçanın ucunu bir falçata yardımı ile hafif açılı kesmeyi unutmayın. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken husus uygulamayı yapacağınız alanın genişliğine yakın bir ağız ucu elde etmek olacaktır.

Eğer tüm bunları yapmak gözünüzü korkutuyorsa veya gerçekten çok aceleniz olan bir durum varsa, artık yapı marketlerde sızdırmazlık bantları bulunmakta. Bunlardan bir şerit alıp hızlıca uygulayabilirsiniz.

Musluk tamiri…

Bozuk, su akıtan bir musluğu tamir etmek, bir evde en sık yapılan onarımlardan biridir. Kulağa önemsiz bir sorun gibi gelse de emin olun her bir damla size ciddi bir maliyet yaratır.

Çevre Koruma Ajansı (EPA)’na göre bir ev ortalama yılda 42 kilolitre suyu bu şekilde sızıntı ve damlamalar yüzünden harcamaktadır. Bu miktarda su bir yüzme havuzunu doldurmaya yeteceği gibi aile bütçenize de su faturası olarak yansıyacaktır. Damlatan bir musluğu bir usta çağırmadan kendiniz tamir etmek istiyorsanız, musluğun şekline bağlı olmakla beraber aslında uygulama oldukça basittir. Önce musluğa gelen su vanasını kapatın. Bu vanalar genelde musluğun hemen yakınındadır. Eğer bulamadıysanız, geçici olarak evin bütün suyunu daire veya bina girişinde yer alan ana vanadan da kapatabilirsiniz.

Musluk contası nasıl değiştirilir?

Öncelikle musluk vanasını tutan vidayı sökmemiz gerekiyor. Bu vida kimi zaman vananın arkasında bir yerde, kimi zaman da dekoratif metal bir kapağın altında saklanmış şekilde olabiliyor. Muhtemelen estetik sebeplerden ötürü iyi saklanmış bu vidayı ilk anda bulamadıysanız bile aramaya devam edin, mutlaka oralarda bir yerlerdedir. Ön somunu çıkarın, bunun için kerpetene ihtiyacınız olabilir ve belirli bir dirençle karşılaşabilirsiniz.

Vana subabını da yuvasından çıkardıktan sonra contayı tutan vidalı bölüme ulaşmış olacaksınız. Eğer conta uzun süredir değişmediyse, yerinden çıkarabilmek için biraz yağ damlatmanız gerekebilir. Contayı çıkardıktan sonra musluğun alt kısmında bulunan vana yatağına yeni contanın tam olarak yerleşip yerleşmediğini kontrol edin.

Eğer musluğunuzun marka ve modelini biliyorsanız, hangi boyda bir conta kullanacağınızın bilgisine de firmanın internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Günümüzde yapı marketlerde pek çok farklı boy ve ebatta musluk contalarının paket halinde satıldığı kitler de bulunabilmekte, kararsız kalırsanız bu kitlerden alarak da deneyebilirsiniz. Yeni contayı tedarik ettikten sonra bu aşamaya kadar yaptığınız tüm işlemleri tersten yerine getirerek musluğu geri takabilirsiniz. Yıpranmış contalar çoğu zaman musluk sızıntılarının temel sebebidir, fakat düşük bir ihtimal, başka bir musluk aksamının yıpranmasından dolayı conta değişimi su sızmasının önüne geçemeyebilir. Böyle bir durumda ilk aşamada conta değiştirmek sorunun ne olabileceğini anlamak için iyi bir başlangıçtır.

Tıkanan tuvaletin açılması…

Hiç kimsenin hoşuna gitmese de tıkanmış bir klozet ile günün birinde herkes karşılaşabilir. Klozet ile alakalı arızalar genelde stresli olur çünkü tamir ve tadilatı çok acil gerçekleştirmek gerekir.

Yapılması ilk gereken panik yapmamaktır. Hızlıca göz gezdirerek tıkanıklığın klozet giderine kaçan yabancı bir cisim olup olmadığı tespit edilmeye çalışın. Özellikle evde küçük bir çocuk varsa tuvaleti bir oyun sahası olarak kullanma ihtimalleri oldukça yüksektir. Eğer durum buysa, plastik bir eldiven takıp yabancı objeyi giderden çıkarmayı deneyin. Bunun öncesinde suyun yavaş yavaş giderden gitmesini bekleyebilirsiniz.

Bazı durumlarda klozete bir kova su dökmek artan basınç ile gideri tıkayan cismin yoluna devam etmesini de sağlayabilir. Eğer bu işlemler işe yaramazsa, klozet pompalarından kullanabilirsiniz. Herhangi bir yapı marketten temin edebileceğiniz bu aletler oldukça basit bir mantıkla çalışır, yarattıkları ters basınçla giderden gitmeyen yabancı cismi geri çıkarırlar. Uygulamadan önce pompanın kenar kısımlarının gideri tam olarak kapattığına dikkat edin ve klozete de bir miktar su ekleyin.

Bu yönetmler işe yaramadıysa, son çare olarak klozeti yerinden sökmeyi deneyebilirsiniz. Oldukça göz korkutucu olan bu yöntem, sizi büyük tesisatçı masraflarından kurtarabilir. Gerçekte, pek çok klozet modelini sökmek oldukça kolaydır. Klozet çanağının genelde sağında ve solunda bulunan muhtemelen duvara monte edilmiş büyük cıvataları gevşettikten sonra yerinden çıkarmak oldukça kolaydır.

Çıkardığınızda klozet çanağını yere koyarken kırmamak için zemine eski bir halı veya kalın örtü sermeniz gerekir.

Ayrıca her ne kadar klozet sökmek çok karmaşık olmasa bile oldukça ağır olduklarını ve mutlaka size yardımcı olacak biri yanınızda olsun.

 

Üst